Maart '18

Februari '18

November '17

April '17

Maart'17

Hoe vertel ik mijn pubers dat we gaan scheiden?

Het is begrijpelijk dat ouders in de scheidingsfase met zichzelf bezig zijn. Toch moeten ze hun besluit op een bepaald moment aan de kinderen vertellen. Hoe doet u dit op een goede manier?


Kinderen kunnen flink van slag raken door het bericht dat hun ouders gaan scheiden. Ouders moeten daarom van tevoren goed nadenken hoe ze het vertellen. Het is aan te raden om gezamenlijk het gesprek met de kinderen aan te gaan en van tevoren te overleggen wie wat zegt. Het is belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen tijdens dit gesprek. Hun reactie en gevoel staat centraal. Pubers willen vaak meedenken over beslissingen die hen aangaan. Het helpt hen om zich minder machteloos te voelen. Ze krijgen op die manier een beetje grip op de situatie. Dat is goed voor de verwerking.

Tips

De ideale omstandigheden voor een gesprek met pubers over de scheiding bestaan niet. De volgende tips helpen wel:

  • Wacht bij voorkeur tot het besluit om te scheiden vaststaat. Breng kinderen bijvoorbeeld een paar weken voordat één van de ouders vertrekt op de hoogte. Wacht zeker niet te lang: iedereen wil voorkomen dat kinderen erachter komen via anderen.
  • Vertel het ze samen. Zo laten ouders hun kinderen zien dat ze als ouders nog wel een eenheid vormen. Dat geeft de kinderen een veilig gevoel.
  • Vertel het op een rustig moment, het liefst op een plek waar de kinderen zich thuis voelen.Houd rekening met verschillende leeftijden, maar vertel het alle kinderen tegelijk. Zo kunnen ze elkaar steunen.
  • Bespaar kinderen de details.
  • Kinderen verwerken emotionele gebeurtenissen in stappen. Geef hen de tijd om dingen te verwerken. Een reactie komt soms pas later.
  • Vergeet niet om daar wel om te vragen. Dit gesprek draait tenslotte om de kinderen.
  • Vertel de kinderen in het kort over de gevolgen van de scheiding. Het betekent bijvoorbeeld dat papa en mama niet meer in één huis wonen.
  • Vertel kinderen dat zij niet de oorzaak zijn van de scheiding.
  • Benadruk dat jullie liefde voor hen wel blijvend is.

Positieve invloed op pubers

Het Nationaal Jeugdinstituut (NJi) noemt een aantal belangrijke factoren die van positieve invloed zijn op kinderen in de tijd rond de scheiding. Humor is een goed voorbeeld. Die maakt de situatie luchtiger. Ook non-verbale communicatie, zoals een goede knuffel, heeft dat effect. Ouders doen er verder uiteraard goed aan als ze interesse blijven tonen voor het kind. Zo houdt u een positieve onderlinge communicatie met uw kind.

Bron: Verder-Online

Februari '17 

Januari '17

November '16 

April '16

Januari '16

December '15

November '15 

Oktober '15

April '15

Februari '15

November '14

Oktober '14

 

Top