Maart '18

Februari '18

November '17

April '17

Maart '17

Februari '17

Januari '17

Nieuws Januari 2017:

Pensioen bij scheiding regelen
De verdeling van pensioen bij scheiding is bij wet geregeld. Voor scheidingen na 30 april 1995 geldt dat ex-partners beiden recht hebben op de helft van het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen. Binnen twee jaar na scheiding moet u daarvoor uw pensioenfonds op de hoogte stellen van de scheiding.
Dat kan door het formulier “Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen” in te vullen en op te sturen naar elke pensioenmaatschappij (pensioenfonds of verzekeraar) waarbij door de echtgenoten pensioen is opgebouwd. Hierna wordt het pensioen waarop u recht heeft aan u uitbetaald door het pensioenfonds of de verzekeraar. Verstuurt u het formulier te laat? Dan behoudt degene die het pensioen heeft opgebouwd zijn deel van het pensioen. Echter, voor de ex-echtgenoot die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd, vervalt het recht op rechtstreekse uitbetaling door de pensioenmaatschappij. In plaats daarvan moet het deel waarop deze ex-echtgenoot recht heeft dan worden uitbetaald door degene die het pensioen heeft opgebouwd. Het is beter om dit te voorkomen. Wanneer exen onderling pensioen moeten uitbetalen, wordt over deze uitbetaling door het pensioenfonds inkomensafhankelijke bijdrage ZVW gevorderd. Lees meer over pensioen bij scheiding.
 
Pensioen in eigen beheer
Directeuren-grootaandeelhouders die gebruik maken van de regeling ‘pensioen in eigen beheer’ kunnen dat in de toekomst niet meer. Deze regeling wordt door het kabinet afgeschaft en de komende jaren langzaam afgebouwd. Dit heeft consequenties voor het verdelen van pensioenrechten van ‘pensioen in eigen beheer’ in geval van scheiding. Het verlangt maatwerk van de rechtbank. Daarom worden er onder meer door het Studiecentrum Rechtspleging (SSR) bijeenkomsten georganiseerd waarbij verschillende vraagstukken uit de praktijk worden besproken.

Bron: Verder-online.nl

November '16 

April '16

Januari '16

December '15

November '15 

Oktober '15

April '15

Februari '15

November '14

Oktober '14

 

Top