Maart '18

Februari '18

November '17

April '17

Maart '17

Februari '17

Januari '17

November '16

April '16


Nieuws april 2016:

*EEN OMGANGREGELING VOOR OPA EN OMA?
In de Tweede Kamer is het voorstel van het CDA besproken om grootouders in geval van een echtscheiding contact te laten houden met hun kleinkind. Vooralsnog is de conclusie dat de Tweede Kamer het voorstel sympathiek vindt, maar dat er vooralsnog teveel haken en ogen aan zitten.

Het CDA-Kamerlid Mona Keijzer verdedigde haar initiatiefnota die ervoor moet zorgen dat opa's en oma's meer kans maken op een soepeler omgang met hun kleinkinderen. Volgens Keijzer, die het plan samen met oud-Kamerlid Peter Oskam bedacht, hebben ongeveer vierduizend grootouders een probleem: door vechtscheidingen tussen vader en moeder zien zij hun kleinkinderen niet meer. Hartverscheurend, vinden de CDA'ers.

Op dit moment wordt in de wet al bepaald dat grootouders kans kunnen maken op een contact regeling. Zij moeten dan, in geval van verbroken contact, bij de rechter aantonen dat er sprake is van een “nauwe persoonlijke betrekking” tussen hen en de kinderen. Een vaag begrip, vindt Keijzer, dat zorgt voor 'willekeur' in de rechtspraak. "Een grootmoeder die na de geboorte vijf keer is langsgekomen kan een 'ja' krijgen en grootouders die drie jaar lang ten minste één dag in de week hebben opgepast krijgen een 'nee'." Het CDA stelt voor dat de 'nauwe persoonlijke betrekking' wordt vervangen door een simpele vraag: zijn grootouders bloedverwant van het kind? Zo ja, dan kunnen ze bij de rechter een omgangsregeling afdwingen.

Maar daar voelt de Tweede Kamer niet zo veel voor. In plaats van een geschil juridisch uit te vechten, vinden de meeste fracties dat omgangsregelingen buiten de rechtszaal moeten worden geregeld. Ook minister Ard van der Steur (VVD, veiligheid en justitie) is niet enthousiast over het CDA-voorstel. Niet de regering moet zorgen voor contact tussen grootouders en kleinkinderen, vindt hij, maar de ouders zelf. Door een extra omgangsregeling kan een kind terechtkomen in een lastige situatie, vrezen de kritische Kamerleden. De kinderagenda is zo dichtgetimmerd, zeker als het naast twee ouders ook opa en oma op vaste tijden bezoekt. Een gevaar is bovendien dat een kind in geval van een vechtscheiding in een loyaliteitsconflict tussen ouders en grootouders terecht kan komen.

Het voorstel van het CDA zorgt er volgens de PvdA voor dat het kind niet meer op de eerste plaats komt. "Voor onze fractie is het verdriet van de grootouders secundair", zegt Keklik Yücel. Haar VVD-collega Jeroen van Wijngaarden vindt het makkelijker maken voor grootouders om juridische stappen te nemen niet per definitie het juiste antwoord. "Er moet niet gedacht worden dat zo'n situatie goed komt, zolang het maar voor de rechter belandt."

Wordt ongetwijfeld vervolgd….

Bron: Trouw

Januari '16

December '15

November '15 

Oktober '15

April '15

Februari '15

November '14

Oktober '14

 

Top